WÄRK:fest 2012

Ensimmäinen tee-se-itse -kulttuurin festivaali WÄRK:fest oli ja meni ja oli ihan huikea. Tapahtuma muistutti  Pixelache-festareita, mutta rosoisempana ja fokus enemmän väsäämisessä ja rakentamisessa kuin taiteessa. Kummallekin oli yhteistä hurjan inspiroitunut ja inspiroiva ilmapiiri ja innostus, joka jäi myös festareilta päälle.

Pidin WÄRK:festeillä työpisteen, jossa ompelin kahleita ja kaulapantoja sekä esittelin utelialle projektia. Festarispesiaalina kävijät saivat suunnitella omat kahleensa yhdistelemällä vöitä ja hihnoja toisiinsa.

Olin ajatellut istuvani viikonlopun ajan Berninani äärellä ja ompelevani tilattuja kahleita. Vähän jäi vähiin ompelut, kun nähtävää oli niin paljon ja festarit olivat täynnä tuttuja ja uteliaita.

Siihen nähden, että Tarratalla oli tapahtuman ainoa lapsilta kielletty pöytä, yllättävän moni lapsi jatkoi matkaansa rannekorujen tai muun pikkulahjan kanssa.

Eva & The Singers antoi ompelukoneille kovempaa kyytiä kuin Tarrata koskaan.

Lähimpinä naapureina minulla oli koko läpileikkaus perinteisistä käsitöistä kokeellisiin teknologioihin: MSX.fi:n Pongia pelaava robottikäsi, villan kehruuta langaksiAnarkistimartat ja pöytä, jossa louhittiin Bitcoineja ja kasvatettiin sieniä sahanpurussa.

Muita kiinnostavia projekteja festareilla oli esimerkiksi seuraavat. Listassa on vakavasti yliedustettuna oman pisteeni ympäristö.

 • Troika 
  Osaamisen jakamista tuntemattomien kesken! Jos kolmea ihmistä kiinnostaa jokin sama aihe ja joku heistä osaa sitä opettaa, he voivat järjestää aiheesta kurssin. Kun ajankohta on sovittu, kuka tahansa muukin voi osallistua kurssille.
 • Empaattiset energiamittarit
  Energiamittarien ei tarvitse esittää numeroita, vaan ne voivat viestiä ymmärrettävämmillä ja tunteisiin vetoavammilla keinoilla.
 • Helicam – ilmakuvausta radio-ohjattavalla helikopterilla.
  Koska päheitä koptereita ja upeaa lentokuvaa varhaisaamun Helsingistä.
 • 3D-tulostus
  Lentäviä autoja ja holokansia ei ole näkynyt, mutta onneksi 3D-tulostaminen on koko ajan arkisempaa. Useammalla pisteellä pääsi katsomaan läheltä, kuinka esineet syntyivät hitaasti, kerros kerrokselta.

Harvoin on tapahtuma tuntunut näin inspiroivalta ja omalta. Ensi vuonna uudestaan!

Kuva: Nuppu Stenroos. Lisää kuvia WÄRK:festeiltä Flickrissä

 

2 thoughts on “WÄRK:fest 2012

 1. Kiitos hienosta kirjoituksesta. Joo, katsellaan ensi kerralla tuota “ei sovellu lapsille” juttua. Kyllähän se niin on, että jos lapset kaikesta huolimatta tykkää niin millään muulla ei ole väliä. Sinun tuotteet soveltuu moniin eri käyttötarkoituksiin, kuten se yhteisproggis Anarkistimarttojenkin kanssa osoitti.

  Sami / WÄRK

  • Olin paikalle tullessani yhtä mieltä järjestäjien kanssa siitä, että jonkinlainen lapsilta kielletty -kyltti olisi paikallaan. Pöydällä ei kuitenkaan ollut seksuaalista alastomuutta sisältäviä promokuvia ja sellaisenaan ompelukseni eivät huuda seksiä ja väkivaltaa, joten kyllä sitä sittenkin pystyi tulemaan lasten kanssa ihmettelemään. Mietitään ensi kerralla uudestaan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>