Turvavyövarastoja täydentämässä

Kahleet auton turvavyöstä luonnollisessa ympäristössään.

Teen käytetyistä auton turvavöistä kahleita ja strap-on -valjaita. Materiaalina vyö on mainiota: Äärimmäisen kestävää, tiheään punottua hihnaa, joka tuntuu iholla tukevalta ja sileältä. Turvavyön myös tunnistaa helposti ja tutun materiaalin kohtaaminen uudessa yhteydessä on mielestäni yksi kierrätyskäsitöiden hauska puoli..

Turvavyövarastoni olivat käyneet vähiin ja soittelin läpi netistä löytämiäni autopurkamoita. Kaikki eivät olleet kiinnostuneita keskustelemaan käsityöläisen kanssa, jonka tuomat kassavirrat olisivat tuskin kummoisia. Muistiinpanoni puheluista täyttyivät riveistä kuten “vihamielinen”, “vihamielinen, mahdollisesti yhteistyöhaluinen”, “miltei ystävällinen”.

Osa-Tattis Oy oli ainoa, josta sain kuulla ystävällisen vastauksen ja mahdolliselta kuulostavan diilin. Muualla ei joko ymmärretty yhtään mitä halusin (“Minkä merkkinen auto sulla on? Minkä merkkinen auto?”), myytiin vain kelakoneiston kanssa (“30 € kappale”) tai ei haluttu keskustella asiasta lainkaan ().

Soitellessa aloin huomata yhtenäisyyttä firmojen osoitteissa: Rattitie, Tuulilasitie, Kytkinpolku, Akkutie… Pian käsitin, että kaikki nämä auto- ja varaosaliikkeet ovat keskittyneet pienelle alueelle Tattarisuolle.

Kaarihalleja ja viivasuoria teitä.

Tähän varaosaliikkeiden ghettoon suuntasin eräänä arki-iltana päivätöiden jälkeen. Alue oli täynnä kaarihalleja, parkkialueita ja ainoa kohtaamani ihminen oli mursuviiksinen rekkakuski, joka ei sanonut sanaakaan, kun kysyin tietä Osa-Tattikseen. Osoitti sentään sormella olkansa yli.

Alan olla lähellä.

Osa-Tattis on löytynyt!

Osa-Tattiksen toimisto oli pienessä rähjäisessä parakissa, joka oli lattiasta kattoon täynnä hyllyjä, jotka olivat puolestaan täynnä auton osia. Tavaraa oli valtavasti pienessä tilassa. Seinällä oli tyttökalenteri, yhdessä nurkassa pönttökiuas. Kiukaan tarkoitus oli pitää parakki lämpimänä halvemmalla kuin sähkölämmitin.

Liikkeen edustaja istui tuolissaan pipo päässä ja toppatakki päällä, sillä parakin lämpötila oli 10-15 astetta. Hän nosti eteeni kolme muovikassillista autonromuista leikkaamiaan turvavöitä ja ostin koko kasan. Juttelimme tovin, lähinnä koirista, ja sitten palasin saaliineni bussipysäkille.

Kolme kassillista arvojätettä

Jos joku muu etsii käytettyjä turvavöitä, niin voin suositella soittamaan suoraan Osa-Tattikseen. Säästyy harmilta, kun ei tarvitse kuunnella autopurkamoiden edustajien nihkeilyä puhelimessa. Muita yhteistyöhaluisia paikkoja olivat Takuupurkamo Sapoma Oy ja Malmin Valio-osa Oy. Kaikkiin kannattaa olla yhteydessä hyvissä ajoin ennen kuin haluaa noutaa vyöt. [EDIT: korjattu autopurkamoiden listaa ja lisätty linkit]

Pesukone on kasvattanut lonkerot.

Nyt vöitä on pesty pari koneellista ja pian turvavyökahleita ja sträppärivaljaita saa tilattua myös harmaan ja hopean sävyissä! Toivoin myös muita värejä, erityisesti punaisen sävyjä, mutta niitä kuulemma liikkuu hyvin vähän nykyautoissa.

Muilta osin retkeni Tattarisuolle käytettyjen turvavöiden perässä oli menestys! Saa nähdä kumpi kestää kauemmin: turvavyövarastoni vai intoni ommella niistä kaikenlaista.

4 thoughts on “Turvavyövarastoja täydentämässä

 1. Luuletko, että nuo myisivät harrastajan tarpeisiin vähän pienempiä määriä? Välillä tulee inspiraatioita tehdä jotain jännistä kierrätysmateriaaleista, kuten turvavyöstä, mutta ei semmoisia roskalavoilta löydy.

  • Kannattaa varmaan ainakin kysyä! Läpi soittamistani paikoista Takuupurkamo Sapoma sanoi myyvänsä vöitä noin 5 € /hihna. En tosin tiedä, tarkoittiko että myy yksittäisiä vai antoiko vain hinta-arviota. http://www.sapoma.fi/www/

   Minullekin tuli tuossa vöitä sen verran paljon, etten välttämättä kaikkia tarvitse. Voin niistä myydä myös, jos tarvit vain vähän! Ota yhteyttä, jos kiinnostaa: http://tarrata.fi/info/yhteys/

  • Kas, niin onkin! Kiitos huomiosta.

   Nyt kun katson muistiinpanojani, niin Valio-osa on ollut ihan yhteistyöhaluinen. Se on siis virheellisesti ollut nihkelijiöiden listalla. Korjaan asian tekstiin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>