Magneettikahleet – eli kertomus siitä, kuinka jokainen kokeilu ei onnistu

Moni Tarratan välineistä on saanut alkunsa erilaisista kokeiluista. Kokeilujen luoneeseen kuuluu, että ne eivät aina tuota täysin toimivaa lopputulosta. Tässä on yksi esimerkki.

Jossain vaiheessa iski idea tehdä kahleet, jotka kiinnittyisivät magneettien avulla. Aikani hauduteltuani ryhdyin toimeen.

magneettikahleet 1

Magneeteiksi hankin voimakkaita neodyymimagneetteja ja ytimeksi lujaa ja joustamatonta reppuhihnaa. Kahleiden pintamateriaaliksi valitsin polkupyörän sisäkumin kahdesta syystä:

  • magneettien vetovoima heikkenee nopeasti etäisyyden kasvaessa, joten materiaalin pitäisi olla mahdollisimman ohutta.
  • nahkea pinta lisää kitkaa ja näin myös kiinnityksen lujuutta.

magneettikahleet_04

Pujotettuani tukevuutta antavan reppuhihnan kumin sisään ompelin kahleeseen taskut magneeteille. Oli tärkeää, että ne eivät pääsisi liikkumaan tai kääntymään kahleen sisällä, jotta niiden navat osoittivat oikeaan suuntaan.

Kuvassa on käytössä erityinen kävelevä paininjalka, joka sopii kumin ja muiden kitkaisten materiaalien ompeluun. Apuvälineestä huolimatta en ole vielä päihittänyt kaikkia kumin ompelussa tulleita ongelmia ja Tarratan sisäkumikahleet ovat yhä prototyyppiasteella.

magneettikahleet 02

Taskuihin tein reiät, joista (suurella vaivalla) pujotin magneetit paikoilleen.

magneettikahleet_03

Ja valmis! Kahle kiinnittyy mukavasti napsahtaen ja välineen yleistuntuma on tosi miellyttävä.

Valitettavasti nämä eivät yksin riitä, vaan kahleen pitäisi olla myös riittävän luja. Siinä tämä magneettikahle ei onnistunut, vaan kiinnitys irtosi ennen kuin renkaasta ehti kovin kovaa kiskoa.

Neljä suurehkoa neodyymimagneettia ei siis ollut riittävästi tukevaan kiinnitykseen. Vielä voisi kokeilla esim. jotakin ohuempaa pintamateriaalia tai tarralenkkarityyliin itsensä päälle taittuvaa hihnaa. Sellainen löytyy myös Tarratan kaulapannoista, sillä se moninkertaistaa kiinnityksen pitävyyden.

magneettikahleet_05

No, kokeilu oli silti arvokas. Ja on magneettikahletta silti kiva heitellä kiinni metallisiin pintoihin. Läiskis.

Enpä ole tullut googlailleeksi, mutta olisi helppo uskoa, että magneettibongade olisi joillekin juuri se omin juttu. Ja miksikäs ei olisi, kun asiaa nyt ajattelee.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>